Vlag halfstok hangen

Op deze informatiepagina leggen wij uit hoe u de vlag halfstok kunt hangen.

Wanneer hangt u de vlag halfstok?

Jaarlijks wordt op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok gehangen. Op deze dag vindt namelijk de nationale Dodenherdenking plaats en houdt heel Nederland om 20.00 uur 2 minuten stilte. Dit om alle slachtoffers, zowel burgers als militairen, tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen te herdenken.

Men hangt over het algemeen gedurende de hele dag de vlag halfstok op 4 mei. Maar eigenlijk is dit niet helemaal zoals het hoort. Officieel hoort u de vlag halfstok te hangen vanaf 18 uur tot en met zonsondergang. Daarna kan de vlag worden binnengehaald.

Naast deze voornaamste reden wordt de vlag ook halfstok gehangen wanneer iemand van het Koninklijk Huis is overleden. Dit voorafgaand aan de begrafenis. Ook wanneer een dierbaar iemand uit uw familie of vriendenkring overleden is kan de vlag halfstok worden gehangen.

Hoe hangt u de vlag halfstok?

U kunt de vlag op verschillende manieren halfstok hangen. Aan een vlaggenmast is dit helemaal niet moeilijk. U dient de vlag eerst op volledige hoogte te hijsen. Daarna kunt u de vlag langzaam naar beneden halen tot halverwege de mast. Bij het volledig neerhalen van de vlag dient deze ook eerst weer omhoog gehesen te worden. Vervolgens kan de vlag langzaam helemaal naar beneden gezakt worden.

De vlag halfstok hangen aan een vlaggenstok is ietsje lastiger. Dit kan op twee manieren die wij hieronder stapsgewijs uitleggen.

Manier 1

Ten eerste kunt u het met een touwtje oplossen van zo’n 40 tot 50 cm lang. Maak aan de uiteinden van dit touwtje 2 lusjes. Doe de ene lus om de vlaggenstok en steek de andere lus door het bovenste oog van de vlag. Dit oog is het kleine lusje waarmee u de vlag gewoonlijk bovenin aan de vlaggenstok bevestigd. De volgende stap is om het andere touwlusje aan het haakje in de top van de vlaggenstok te hangen.

Manier 2

De tweede manier om de vlag halfstok te hangen aan een vlaggenstok is door zogenoemde flag clips te gebruiken. Dit zijn 2 klemmetjes met een haakje die gemakkelijk aan de stok geklikt kunnen worden. Het onderste en bovenste oog van de vlag kunt u hierin hangen. Zodoende kunt u de vlag omhoog en omlaag verschuiven aan de vlaggenstok.